Gjennom Marcus Gustafsson fikk Ilka ( og Pia fra Heros ) mulighet til å spille 1. divisjon i Sverige for Arvika BTK, et viktig tiltak for å bli en bedre bordtennisspiller.

Nivået var ganske ukjent før sesongen begynte, men målet var å bidra til at Arvika BTK opprettholder plassen i 1. divisjon ( Arvika var nyopprykket fra 2. div. ) ved å vinne minst 60% av kampene.

Serien viste seg å være veldig homogen både når det gjaldt  lag og spillere: mange dyktige spillere og få lette kamper t.o.m. for de som fikk beste kvote i slutten av sesongen; laget som rykket opp ble ikke avgjort før etter siste kamp og 4 lag inkludert Arvika kunne rykket ned før siste samlerunde.

Arvika tok til slutt en fin 5. plass som  t.o.m. kunne vært en 3. plass uten et uforventet tap under den nestsiste kampen mot laget som avsluttet som nr. 8.

Med 29-8 i kvote og 9 seiere i double med Pia, bidro Ilka sterkt til å unngå nedrykk for Arvika.

Samtidig ble hun 3. beste spiller i divisjonen ( 29-8 betyr en kvote på nesten 80%, d.v.s. langt over forventningene) og beste skandinav ( de 2 beste spillerne kom henholdsvis fra Uruguay og Wales, Ilka vant 3-0 mot spilleren fra Wales ) selv om hun som 14- åring  var den nest yngste utøveren i serien.

Utover resultatene har sesongen i Sverige bidratt til utviklingen: Ilka har  bl.a. blitt mer offensiv fra første ball, noe som vil  være viktig for å kunne vinne internasjonale kamper i fremtiden som junior- og seniorspiller; hun har også blitt sterkere mentalt og har vunnet nesten 90% av kampene som gikk til avgjørende sett.

Å spille i den svenske serien er viktig for norske jenter slik at de spiller mot nye motstandere og utvikler en god evne til å tilpasse seg til forskjellige spillestiler.

Takk til Marcus og til spillere og ledere i Arvika BTK for en lærerik og hyggelig sesong i Sverige!